Banner website breed

Heeft je arts je net verteld dat je lactose- en/of glutenintolerant bent? Heb je koemelkeiwitallergie of een allergie voor een ander voedingsmiddel zoals pinda’s, schaaldieren, soja… en weet je niet waar te beginnen met je voeding? Dan ben je aan het juiste adres. Ik help je graag verder.

Hoe doen we dat? Samen met jou kijken we naar je huidige voedingspatroon en welke voedingsmiddelen een probleem kunnen vormen bij je allergie of intolerantie. We zoeken naar alternatieven voor deze voedingsmiddelen die qua samenstelling, smaak, textuur en dergelijke aan de eisen voldoen en zoveel mogelijk overeenstemmen met het oorspronkelijke voedingsmiddel.

We leren je verpakkingen lezen zodat je zelf kan nagaan of het ingrediënt waar je een allergie of intolerantie voor hebt in het voedingsmiddel aanwezig is of niet. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd bij ons terecht.

Ik sta je bij met tips en advies, ik probeer zoveel mogelijk een antwoord te bieden op je vragen en help je op weg met receptjes en andere info zoals een dieetlijst.

 

Lactose-intolerantie 

Iedereen is ondertussen al bekend met lactose intolerantie, maar sommige zaken kunnen hierbij onduidelijk worden. Zowel in de supermarkt als op restaurant kan je lactosevrije keuzes maken.

Heb je zelf lactose intolerantie of heb je net de diagnose gekregen? Dan help ik je graag verder om hierin een weg te vinden. Ik geef je meer uitleg over de mogelijke alternatieven, maar ook hoe je recepten kan aanpassen en dergelijke. Dit alles om ervoor te zorgen dat het lukt om hierin ook een gezond en gevarieerd patroon te krijgen. Met uiteraard een verbetering van je klachten.


Wil je meer informatie of zelf starten met een dieet omdat je lactose-intolerant bent? Dan kan je hiervoor steeds een afspraak maken bij mij.

 

Glutenintolerantie

Iedereen is ondertussen al bekend met glutenintolerantie ('coeliakie' ) en gluten in het algemeen. Steeds vaker zien we in restaurants en in lokale supermarkten glutenvrije alternatieven opduiken.

Er zijn veel redenen mogelijk om gluten te vermijden. Sommige ervan terecht, maar ook een paar onterecht! Mensen met bepaalde medische aandoeningen hebben alle reden om glutenvrij te eten.

Coeliakie is een aandoening waarbij je immuunsysteem een hevige, verkeerde reactie geeft op de aanwezigheid van gluten in de dunne darm. De binnenkant van de dunne darm zal hierdoor heel wat schade ondervinden, waardoor de vertering heel wat minder gaat. Mensen met coeliakie moeten een strikt glutenvrij dieet volgen voor de rest van hun leven. Ongeveer 1% van de bevolking heeft coeliakie.

Glutengevoeligheid is een verzamelnaam voor mensen met een verhoogde gevoeligheid voor gluten. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Ze hebben echter geen coeliakie of problemen met hun immuunsysteem. Zij kunnen vaak de gluten minder goed verteren en krijgen hierdoor darmklachten. Het eten van gluten zal voor deze mensen heel wat minder verregaande gevolgen hebben dan voor coeliakie patiënten. Vaak zullen zij bepaalde producten met gluten nog wel kunnen verdragen en eerder ‘glutenarm’ eten.
Glutengevoeligheid is niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Een vaakgebruikte manier om het vast te stellen is om onder begeleiding van een diëtist 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en daarna opnieuw gluten te eten. Een arts beoordeelt de klachten in beide perioden.

Er is nog niet zoveel onderzoek gedaan naar glutengevoeligheid. Men stelt wel vast dat dit heel wat vaker voorkomt dan coeliakie. (Schattingen van 1% tot zelfs 10% van de bevolking).

Voor de uitleg en het uitwerken van een glutenvrij dieet kan je bij mij terecht. Het is immers geen eenvoudig dieet en er komt heel wat bij kijken. Ik geef je veel nuttige en betrouwbare tips.